Kesäkurpitsa sopii hyvin kasvissosekeittoihin. Mukaan kannattaa kuitenkin lisätä jotakin, joka antaa keitolle täyteläistä rakennetta esim. perunaa, porkkanaa tai herneitä, kuten tässä reseptissä. Herneissä on myös runsaasti proteiinia, joka pitää nälkää kauemmin loitolla.

Kesäkurpitsakeitto (4 annosta)

9 dl kasvislientä
600 g kesäkurpitsaa (2 pientä tai 1 iso kesäkurpitsa)
200 g pakasteherneitä tai 3 dl tuoreita herneitä
1 sipuli tai purjo
100 g tuorejuustoa
1 dl kermaa tai kaurakermaa
tuoreita yrttejä (esim. 2 rkl lipstikkaa + 4 rkl persiljaa)
suolaa
mustapippuria

Pilko sipuli (tai purjo) ja kuullota sitä hetki kuumassa öljyssä kattilan pohjalla. Lisää pilkottu kesäkurpitsa, herneet sekä kasvisliemi. Keitä kasviksia n. 10-15 min., kunnes ne ovat reilusti pehmenneet.

Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto ja kuumenna keitto kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun tuorejuusto on täysin sulanut, lisää kerma ja anna keiton kiehua vielä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Voit käyttää maustamattoman tuorejuuston tilalla myös esimerkiki yrttituorejuustoa tai mustapippurituorejuustoa. Tällöin keitto saa mainiosti makua myös ilman tuoreita yrttejä.

Lisää lopuksi hienoksi silputut yrtit ja sekoita hyvin.

Tarjoile tuoreen leivän tai leipäkrutonkien kanssa ja nauti!

Reseptin laatija ja kuvat: Terhi Suvilehto