Elokuun lämpö

Heidi & parsakaalit

Heidi nostaa tällä viikolla ensimmäisiä parsakaaleja

Pohjola kylpee lämmössä ja valossa, vihdoin. Elokuun sato kypsyy. Yleensä valtava kasvu on alkanut jo kesäkuussa ennen juhannusta. Tänä vuonna rehevä, vegetatiivinen kasvu, alkoi kunnolla paria viikkoa myöhemmin. Monimuotoisella pellollamme luonnon kasvien kasvu alkoi myös myöhemmin ja nyt rikkojen kasvu muistuttaa heinäkuun puoliväliä. Elokuussa on tärkeää edelleen, että kitkemme muutamana päivänä viikossa, vaikka tämä on myös yksi tärkeimmistä sadonkorjuukuukausistamme. Meillä kaupunkilaisten Omalla pellolla elokuussa maanantai, tiistai ja keskiviikko nostetaan satoa saman viikon sadonjakoihin. Torstai kitketään ja perjantaina on pellon hoito- ja perunannosto päivä.

Purjon kitkentää sunnuntain 2.8. talkoissa

Purjon kitkentää sunnuntain 2.8. talkoissa

 

 

Nicola-perunan nostoa

Nicola-perunan nostoa

Viime sunnuntain talkoissa kitkettiin purjomaa aamupäivällä ja nostettiin perunoita iltapäivällä. Varhaisperunat solistit ja siiklit on nyt nostettu. Nyt keskitytään sitten jauhoisen perunan operan sekä kiinteän perunan nicolan nostoon. Kiitos talkoolaisille, yhdessä saatiin taas paljon aikaan.

Sophia Albov Helsingin yliopistolta tekee agroekologista tutkimusta kumppanuusmaataloudestamme. Hän on käynyt tällä viikolla niin jakopisteillä kuin pellollakin haastattelemassa ihmisiä. Hänen haastattelussaan pohdin osuuskuntamme luonnetta ja sen onnistumista. Yhteisöllisyys, kaupunkilaisten juurtuminen maahan, suhde omaan ruokaan, yhdessä tekeminen, pellon virkistysarvo, tuore ja luonnonmukainen lähisato, positiiviset ekologiset luomuruoantuotannon ympäristövaikutukset ja taloudellinen tasapaino ovat tärkeitä arvoja. Tällä kertaa nostin itse haastattelussa esiin omistamisen. Me emme kukaan henkilökohtaisesti omista peltoa. Se luo yhdessä toimimiseen vapauden. Hoidan peltoa kuin omistaisin sen, maa on kuitenkin vapaa, eikä omistamisesta johtuvaa ahneutta, kateutta tai kahnauksia synny. Meillä työntekijät ja osuuskuntalaiset ikäänkuin toimivat hyvästä tahdosta ja tekevät sydämestään työtä yhteisen sadon, yhteisöllisyyden ja kestävän talouden eteen. Yhdessä tekeminen ja toimiminen sekä jokaisen työ mahdollistaa yhteisen hedelmän, ruokaosuuskunnan.

Maanantain sadonkorjuuta tiistain ja keskiviikon sadonjakoa varten

Maanantain sadonkorjuuta tiistain ja keskiviikon sadonjakoa varten

 

 

 

 

 

Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Elokuun lämpö

 1. Ehitaja sanoo:

  Tämä on on ollut todella mielenkiintoinen vuosi kasvun kannalta. Kuiva ja tuulinen toukokuu hidasti kasvien itämistä. Tuulisen ilman lakattua päivälämpötilat pysyivät matalina ja huomasi, kuinka kasvit oikein odottivat lämpöä. Muutama hellepäivä sai aikaan kasvupyrähdyksen ja sitten taas vaivuttiin kasvun osalta taantumaan.
  Tällä hetkellä herneen palot kypsyvät ja ensimmäiset säilykekurkut ovat kylmässä.
  Maallikkona voin sanoa, että ainakin Hämeenlinnan korkeudella kasvukausi on kuukauden myöhässä.

  • olirepo@gmail.com sanoo:

   Kiitos kommentista. Vuodet ovat todella erilaisia. Tämä on 5 satovuosi Kaupunkilaisten omalla pellolla ja näin ”sivusta seuranneena” pellon viljelyä niin voin sanoa, että ei ole helppoa työtä eikä ihan riskitöntäkään. Luonto tekee omat haasteet ja niiden kanssa on elettävä. Onneksi viljelemme monipuolisesti niin aina joku kasvi tykkää. Kasvukausissa ja kausiruuassa on vuosittaisia eroja, joita ei huomaa kuin viljelemällä itse tai seuraamalla viljelyä yhtä läheltä kuin ruokaosuuskuntalaiset tekevät. Kaupassa ja lehtien resepteissähän tämän vuoden kasvukausi ei näy vaan eletään kalenterin mukaan eikä todellisuuden. Tämän satokauden haasteellisuutta Heidi on pohtinut uusimmassa blogikirjoituksessaan: http://ruokaosuuskunta.fi/2015/sadonkorjuu/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *